GDPR: Кои фирми трябва да наемат администратор за личните данни?

Европейският регламент за защита на личните данни - GDPR, който влезе в сила на 25 май, изисква само фирми с над 250 души персонал назначават човек, който да отговаря за защитата на личните данни, обработвани от съответната компания. Страната ни обаче е изпуснала срока за актуализирането на родното законодателство спрямо новите разпоредби. Затова евродепутатът от ЕНП Емил Радев уточни, че към момента българските закони противоречат на регламента, който трябва да се прилага от абсолютно всички държави членки на ЕС, както и от всички компании, които оперират на европейския цифров пазар.

Понастоящем българският законопроект за личните данни е в процес на обществено обсъждане. И именно изискването за назначаване на специален администратор е един от противоречивите текстове.

"Там има един праг от 10 хиляди лица, чиито данни се обработват. Но не е казано в какъв период се обработват. Всъщност всяко по-старо средно предприятие и даже някои малки имат това число. Като се вземе предвид, че 50 години трябва да пазят ведомостите за изплащане на заплати. Този праг е необходимо значително да се увеличи според нас. И да се ограничи във времето. За нас е неразумно едно предприятие с 20-30 души персонал да наема лице, което да се занимава с тези административни дейности, каквито са изискванията, ако четем закона буквално. Даже и микрофирми попадат в този праг. Например корабните брокери и агенти, които обработват такова количество данни на пътници за нуждите на граничните власти. Там персоналът е от двама-трима души. Тези изисквания трябва да бъдат преразгледани", обясни в интервю за в. "БАНКЕРЪ" председателят на АИКБ Васил Велев.

Той изказа очакванията си тези и другите спорни моменти в българския проектонорматив да бъдат коригирани преди текстовете да бъдат внесени за гласуване в Народното събрание. "Има много неясноти, които създават предпоставки за административен тормоз над компаниите. При всички случаи този регламент е една прекомерна административна намеса. Особено за малкия и средния бизнес", подчерта Васил Велев.

Източник: Банкеръ

Често задавани въпроси

Здравейте!Може ли да ми изготвите проект за кандидатстване по мярка 6.1 ? Каква информация Ви е нужна за целта и на каква цена ще го направите? Очаквам отговора Ви и благодаря предварително!

Здравейте,

 

Оставете телефон за връзка и ще се свържем с Вас.

Здравейте , има ли някаква отворена програма за преработка на дървесина и производство на евро палета?

Здравейте, предстои прием по подмярка 8.6, където ще може да се кандидатства за преработка на първична дървесина и производство на евро палета. Ако желаете може да оставите телефон за връзка  за повече информация.

 

Десислав Трончев

Здравейте, имам желание да изградя фабрика за преработка на пелети. Ще има ли възможност да се кандидатства по програмата за развитие на селските райони през настоящия програмен период? От това дето разбрах предходния е могло по мярка 123 но не мога да разбера дали и сега е допустимо и по коя мярка и дали е вашата фирма би се ангажирала в изготвяне на проекта?

Здравейте, 

 

Извинявам се за бавния отговор, но подготвяме проекти и сме го пропуснали. При стария програмен период за пелети и дървопреработка ще се кандидатсваше по мярка 123. В новия програмен период за инвестиции свързани с пелети ще се кандидатства по мярка 8.6. Ако решите сме на разположение за консултации и съвместна работа.

 

Десислав Трончев

zdravei te moga li da kandidactvam zemqta mi e zaqvena za sledvashtata stopanska godina a sega e v vladenie na predishniq arendator koito e do kraq na septemvri imali vazmojnost da q polu4a po rano tai kato veche e ojanata blagodarq predvaritelno

Здравейте, 

 

След като Вие ще ползвате земята следващата стопанска година а сега се ползва от друг, няма как да кандидатствате сега.

 

Десислав Трончев

жена ми се регистрира през март и е показала 33% доход от земеделска дейност, със 5декара градински домати може ли да кандидатства по 6.3

Здравейте господин Желязков, 

 

Ще започна с това, че вече няма градински домати. Има домати открито производство и оранжерийно производство. По принцип 5 дка домати открито производство може да се кандидатства, но ще трябва още някаква култура за да се увели СПО-то. Ако желаете повече информация може да звъннете на посочения телефон в сайта или може да оставите Ваш тел. за връзка, на който да се свържем с Вас.

 

Десислав Трончев