60 % по-високи осигуровки за земеделските стопани от 01.01.2019г

 

Правителството гласува на извънредно заседание, покачване на минималният осигурителен доход за земеделските производители от 350 на 560 лв.  Това е предвидено в законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. Според него ще се повиши  минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв., както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв., посочват от правителствената пресслужба.

Решаващата дума обаче е на Народното събрание, където също трябва да мине законопроекта. „В минали години депутатите не са приемали такова голямо увеличение, мисля, че и тази година ще бъде така.“.

От 2019 е планирано минималната заплата да стане 560 лв. Предвижда се такава да е и най-малката сума, върху която самонаетите ще се осигуряват. Така ако през 2018 г. земеделските стопани са плащали 109,55 лв. осигуровки върху 350 лв., то през 2019 г. те ще плащат осигуровките върху 560 лв., което е 175,28 лв. или 60 % увеличение.

Според икономисти у нас самоосигуряващите се земеделски стопани са около 60 хиляди души. Те препоръчват плавно увеличение на осигурителната тежест, за да не се стимулира свита икономика.

Припомняме Ви, че въпросът с осигуряването на фермерите предизвика остри реакции от бранша през изминалата година, когато според проектобюджета  минималният осигурителен доход трябваше да скочи от 300 лева на 480 лева през 2018 г. След реакцията на бранша,  бе решено минималният праг да се покачи до 350 лв., какъвто е и в момента.

Източник: Агрозона

Често задавани въпроси

Здравейте!Може ли да ми изготвите проект за кандидатстване по мярка 6.1 ? Каква информация Ви е нужна за целта и на каква цена ще го направите? Очаквам отговора Ви и благодаря предварително!

Здравейте,

 

Оставете телефон за връзка и ще се свържем с Вас.

Здравейте , има ли някаква отворена програма за преработка на дървесина и производство на евро палета?

Здравейте, предстои прием по подмярка 8.6, където ще може да се кандидатства за преработка на първична дървесина и производство на евро палета. Ако желаете може да оставите телефон за връзка  за повече информация.

 

Десислав Трончев

Здравейте, имам желание да изградя фабрика за преработка на пелети. Ще има ли възможност да се кандидатства по програмата за развитие на селските райони през настоящия програмен период? От това дето разбрах предходния е могло по мярка 123 но не мога да разбера дали и сега е допустимо и по коя мярка и дали е вашата фирма би се ангажирала в изготвяне на проекта?

Здравейте, 

 

Извинявам се за бавния отговор, но подготвяме проекти и сме го пропуснали. При стария програмен период за пелети и дървопреработка ще се кандидатсваше по мярка 123. В новия програмен период за инвестиции свързани с пелети ще се кандидатства по мярка 8.6. Ако решите сме на разположение за консултации и съвместна работа.

 

Десислав Трончев

zdravei te moga li da kandidactvam zemqta mi e zaqvena za sledvashtata stopanska godina a sega e v vladenie na predishniq arendator koito e do kraq na septemvri imali vazmojnost da q polu4a po rano tai kato veche e ojanata blagodarq predvaritelno

Здравейте, 

 

След като Вие ще ползвате земята следващата стопанска година а сега се ползва от друг, няма как да кандидатствате сега.

 

Десислав Трончев

жена ми се регистрира през март и е показала 33% доход от земеделска дейност, със 5декара градински домати може ли да кандидатства по 6.3

Здравейте господин Желязков, 

 

Ще започна с това, че вече няма градински домати. Има домати открито производство и оранжерийно производство. По принцип 5 дка домати открито производство може да се кандидатства, но ще трябва още някаква култура за да се увели СПО-то. Ако желаете повече информация може да звъннете на посочения телефон в сайта или може да оставите Ваш тел. за връзка, на който да се свържем с Вас.

 

Десислав Трончев